До 30 хил. лв. глоба за собствениците, излъгали клиенти И

...
 
До 30 хил. лв. глоба за собствениците, излъгали клиенти И
Коментари Харесай

Пробутват ни семейни хотели за СПА центрове

  До 30 хиляди лева санкция за притежателите, излъгали клиенти
И в зимните курорти ни пробутват фамилни хотели за първокласни спа центрове. Оказва се, че разнообразни обекти се популяризират като СПА или като доста лъскави, в сравнение с са в реалност. Това стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

„ Има нещо, което е симптоматично, само че може би към този момент се среща в по-малко случаи, в сравнение с в минали години – обектът се популяризира като СПА хотел или като доста по-звезден, в сравнение с е по уверение за категоризация, а не е в положение да предложи услугите, поради които хората от време на време избират тъкмо такова място за настаняване ”, даде образец Маргаритов в ефира на БНР.

Той изрази съмнение, че в някои от случаите е допустимо хотелиерите да се надценяват като си мислят, че ще могат в придвижване да откликнат на упованията и потребностите на своите клиенти, само че това няма по какъв начин да стане.

„ Затова и законът вкарва тъкмо избрани и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива своята категоризация ”, разяснява шефът на КЗП. Според наредбите този вид нарушавания се водят нелоялна комерсиална процедура, а плануванаъа санкция е сред 10 и 30 хиляди лв..

Подобни проблеми постоянно се откриват и по родното ни Черноморие, само че са много постоянно срещано събитие и в зимните ни курорти.

Само за седмица инспекторите от КЗП са направили 350 инспекции на туристически и търговски обекти в Банско, Боровец и Пампорово. В към 10% от случаите пък са установени нарушавания. Част от грешките са свързани с категоризация, а други пък са административни нарушавания.

Маргаритов уточни, че комисията има все по-голяма успеваемост в случаите на даване на туристически услуги в некатегоризирани обекти от вида на жилищата комплекси. При инспекциите през предходната седмица е открито точно такова нарушаване – липса на категоризация в обект, който има към стотина жилището, а някъде към половината единствено са били категоризирани. Експертите се натъкнали на нередността, защото открили, че се настаняват огромен брой туристи, а в действителност комплексът няма толкоз стаи по документи. Тук глобата с изключение на санкция от 1000 до 10 хиляди лв. е и затваряне на комплекса до унищожаване на грешките.

„ Надявам се, че най-малко в границите на това, което и ние можем да създадем като подпомагане във връзка с потребителите, тези хотелиери ще са в положение да компенсират своите клиенти с различен вид услуги или с някакви положителни практики, които в последна сметка няма да доведат до огромно отчаяние ”, добави той.

Маргаритов напомни, че инспекциите на комисията в зимните курорти стартираха още през декември. Тогава бяха инспектирани обектите, в които в минали интервали са установени нарушавания, с цел да се откри дати несъответствията са преодолени и търговците са привели активността си в сходство с условията на закона. Проверки са направени и на оборудванията и ски пистите преди да започва работата им, не престават и в този момент. 
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР